sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Noutăți în expertiza tehnică judiciară auto - În viitor mașinile vor putea informa cu privire la accidentele petrecute. Astfel se va reduce arbitrariul.

În lume sunt în curs de dezvoltare tehnologii care vor transforma masinile in vehicule inteligente echipate cu cutii negre, asemănător aeronavelor, care pot înregistra informaţii despre comportamentul și modul de conducere al șoferilor în timpul accidentelor.

Masina va înregistra informaţii despre viteza vehiculului, despre direcţie şi frânare, împreună cu imagini video din interiorul şi exteriorul vehiculului.
Aceste lucruri vor fi în mod automat trimise la poliţie şi companiile de asigurări în caz de accident pentru a determina mai ușor cauza a accidentelor şi de a identifica persoana responsabilă.
Cercetătorii de la Intel sunt interesați să creeze un asemenea dispozitiv. Este în curs de dezvoltare tehnologia care va transforma masinile in vehicule inteligente, care sunt capabile să detecteze pericolele pe drum şi chiar să preia controlul de la automobilişti.
Cei de la Intel sunt în discuții cu producătorii de maşini pentru noile modele aflate în dezvoltare, pentru a crea masini care sunt conectate permanent la Internet, cât și alte vehicule folosind tehnologia fără fir.

Sisteme de camere care pot recunoaşte semnele de pe stradă şi apoi să preia controlul asupra unei maşini în cazul în care şoferul încearcă să intre în mod greşit pe o stradă cu sens unic, de exemplu, sunt în curs de dezvoltate pentru a fi utilizate în vehicule.
Prin senzori de bord va fi, de asemenea, posibil să se detecteze gropi în drum şi să se  raporteze amplasarea lor autorităţilor de întreţinere a drumurilor pe care masina se deplasează.
Masinile vor avea, de asemenea, posibilitatea de a urmări locaţia din jur a altor vehicule şi să pună şoferii în alertă în cazul în care se apropie prea mult, sau încearcă să schimbe benzile atunci când un alt vehicul se află în unghiul mort.
Tehnologia a fost dezvoltată la un centru de cercetare al Intel în Santa Clara, California. Compania a fost în discuţii cu producătorii de autoturisme despre includerea în tehnologia vehiculelor noi.
Justin Ratner, director al Laboratoarelor Intel şi tehnolog șef, a declarat: "Lucrăm la o întreagă gamă de accesorii care vor îmbunătăţi experienţa de conducere, siguranţa şi securitatea vehiculelor.” ..."Aici este vorba despre vehiculul inteligent. Odata ce o masina este dotată cu astfel de dispozitive, mai mult sau mai puţin în mod continuu, tot felul de posibilităţi interesante vor fi apare.” ... "Cu sisteme de vizualizare pe masini, va fi perfect posibil să se afișeze în mașină semnale care spun: " un drum greşit ", sau" nu intră " şi se va putea duce vehiculul la un popas la marginea drumului. Astfel, nu vor mai apare accidente stupide atunci când cineva nu a reuşit să recunoască un semn.”... "Am discutat cu departamentele de întreţinere de autostrăzi despre posibilitatea folosirii senzorilor care sunt deja în maşini pentru a raporta coordonatele GPS pentru gropile prezente în drumul parcurs.”

Companiile de asigurări sunt de aşteptat să primească cu entuziasm astfel de sisteme de bord ale masinilor care vor reduce semnificativ riscul de accidente.
Un purtător de cuvânt al Asociaţiei Britanice a Asiguratorilor a spus că această tehnologie, stil cutie neagră, ca și în aviație, pentru înregistrarea circumstanţelor în care s-au petrecut accidentele ar putea ajuta, de asemenea, accelerarea plăţilor prin reducerea întârzierilor în stabilirea cauzelor accidentelor.

Totuși, împotriva acestor tehnologii se ridică și adversari și sunt așteptate modificări legislative pentru a putea fi folosite fără dificultăți. Vezi un articol precedent al meu.

Niciun comentariu: